ÜRETİCİ DESTEKLERİNE DEVAM
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes’teki kuru incir üreticilerine 8 bin kerevet (incir kurutma kasası) daha dağıttı. Son 3 yılda dağıtılan kerevet sayısı 25 bini aştı.
Yerel üreticiye ve kırsala yönelik projeleriyle Türkiye’ye örnek kalkınma modeline imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Kuru İncir’de Kaliteyi Artırma Projesi’ kapsamında Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Beydağ, Ödemiş, Kiraz ve Tire ilçelerindeki incir üreticilerine 8 bin adet kerevet (incir kurutma kasası) dağıttı. 2015 yılından itibaren kırsaldaki 3 bin 500 üreticiye hediye edilen kerevet sayısı 25 bini buldu.
Gerek kuru ve gerekse taze incir, insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra, dağlık alanların ekonomik anlamda değerlendirilmesi, sürdürülebilir çevreye sağladığı fayda, yarattığı istihdam ile sosyo-ekonomik açıdan da oldukça değerli bir ürün. Ekolojik koşulların uygunluğu ile incirin en önemli gen merkezlerinden biri olan Türkiye, dünya taze incir üretiminde ilk sırada bulunuyor. 2018 sezonu için yaklaşık 80 bin ton olması beklenen kuru incir rekoltesinin tamamına yakını İzmir ve Aydın illerinden elde ediliyor.
Aydın ve İzmir’de “sarılop” denilen ve dalında kuruduktan sonra bir süre güneşte bırakılan kuru incirin ihracatı da son 5 yılda yüzde 40’a yakın arttı. Türkiye, 2016-2017 sezonunda 65 bin ton kuru incir ihraç ederek 223 milyon dolar gelir elde etti.
Yazı hakkında yapılan yorumlar