PATATESTE İTHALAT İZNİ ÜRETİCİ FİYATLARINA BASKI OLUŞTURUR
Tarlada 3. 5- 3. 6, pazarda ise 5 lirayı bulan patates fiyatlarındaki yükseliş karşısında sıfır gümrükle 200 bin ton patates ithalat iznini yorumlayan Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, “İthalat izninin erkenci patateste üretici fiyatlarını baskılamak amacı taşıdığını düşünüyorum. Bu durum, üreticinin üretimden kopuşunu hızlandırma riski taşıyor” dedi.
11 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 20 Nisan 2019’a kadar 200 bin ton patates sıfır gümrükle ithal edilmesi kararı tartışılmaya devam ediyor. İthalatın ağırlıkı İran’dan gerçekleşeceği belirtilirken, komşu ülkelerde de patates üretiminde sıkıntılar olduğu ve bu miktarda bir ithalatın gerçekleşmeyeceği iddiasını sorduğumuz Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, “Bugün patateste, geçtiğimiz yıl ette, soğanda ve birçok tarımsal üründe yaşadığımız sıkıntının kaynağı izlenen yanlış tarım politikalarıdır” dedi.
Son 5 yılda 200 dekarlık patates ekim alanının 135 bin dekara gerilediğini, üretimin ise 5.5 milyon tondan 4.5 milyon tona gerilediği bilginisini paylaşan Çiftçi, “İthalatla fiyatların düşmediği, geçmişte örnekleriyle ortada. Dolayısıyla ithalatla fiyat düşüşü beklemek doğru değil. Amaç, üreticinin erkenci patatesinde hasat yaklaşırken fiyatları baskılama, üretici fiyatlarına baskı yaratma. Bu çok daha sıkıntılı bir durum. Üreticinin üretimden kopuş riski var. yapılması gereken doğru tarım politikaları, doğru üretim politikalarını vakit geçirmeden uygulamak” diye konuştu. (TOPRAKLA GELEN)
Yazı hakkında yapılan yorumlar