ÇOCUKLUKTA KAZANILAN YARARLI ALIŞKANLIKLAR
Burcu ESMER
FİZYOTERAPİST- KLİNİK PİLATES UZMANI
Lamira Sports Klinik Pilates Stüdyo Sağlıklı Yaşam Koçluğu
Çocuklarda fiziksel aktivite düzeyinin giderek azaldığını görmekteyiz. Fiziksel aktivitenin artırılması, obezitenin önlenmesi, sağlıklı, ideal kilonun korunması, kendine güvenin, akademik başarının artması ve depresyon, içine kapanık olma durumunun önlenmesi gibi birçok fiziksel ve psikososyal durumun gelişimi açısından önemlidir.
Hareket bir çocuğun bedensel gelişimi için çok önemlidir. Eğer bizler hareketin önemini, yararlarını, çocuklara aşılayabilirsek onlara sağlıklı bir geleceğin kapısını açmış oluruz.
Spor, büyüyen çocuğun sosyal, ve psikolojik yönden de gelişimine büyük katkı sağlar.
Düzenli yapılan egzersiz ile kuvvet ve dayanıklılık artarken, kemik gelişimi de olumlu etkilenir, kilo kontrolü sağlanır.
Fiziksel aktivite çocukta sorumluluk alma yetisini geliştirirken, özgüvenini artırırır, paylaşma ve takım olma duygusunun da gelişimine katkı sağlar. Planlı, programlı olma, sorumluluk alma ve zaman kontrolü kazanımı ile okul başarısı da beraberinde gelecektir.
Hareketsiz yaşam, aşırı kilo çocukta birçok hastalığın oluşmasına davetiye çıkarırken, fiziksel gelişimin olumsuz etkilenmesi de sağlanacaktır.
Çocuğun spor yapmaya herhangi bir engeli yoksa, yaşı, fiziksel, anatomik yapısı, kuvveti, esnekliği, dayanıklılığı, duruşu, isteği göz önünde bulundurularak, değerlendirilerek, hangi spora uygun olduğu karar verilebilir.
ANNE BABALAR NE YAPMALI? NASIL DESTEK VERMELİ?
Öncelikle ebeveynlerinin spor yaparak çocuğa örnek olması en doğru başlangıç yaklaşımı olacaktır.
İyi araştırma, çocuğunu tanıma, doğru adresler, doğru eğitmen dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardır.
Aşırı hırs, hedef, baskı yerine doğru yönlendirme ve cesaretlendirme; yapacağı fiziksel aktivitenin uzun vadede sürdürülebilmesi ve devamlılığı için verilmesi gereken destek en doğru anne baba yaklaşımı olacaktır.
Çocukların gelecek yaşamlarında sporun önemli bir yer tutmasını sağlamak ve gerekliliğini desteklemek için onlara iyi model olmalıyız.
Spor yapan bir çocuğun, yaşıtlarına göre sahip olduğu nitelikler her zaman fark yaratır! Bu fark yetişkin çağında da sağlıklı bir beden ile yaşamanın, olumlu etkilerini her zaman göstermeye devam edecektir.
Stresin yaşantımızdaki olumsuz ve baskın olma durumunun sarsılması sporla mümkündür!
Fiziksel aktivite ile harcanan yüksek enerjinin, geri kazanımı doğru ve düzenli beslenmeyle mümkündür.
Sporun ve doğru beslenmenin birarada olduğu her çocuğun kas ve kemik gelişimi, beyin gelişimi mutlak en iyi şekilde desteklenmiş olacaktır.
Sporda başarı için olmazsa olmaz bir diğer unsurda disiplindir. Spor ve disiplin birbirinin tamamlayıcısıdır. Başarı için bir düzeni benimseyen çocuk, kazanmak için hedef belirlemeyi ve çaba sarfetmesi gerektiğini de öğrenecektir.
Olumsuz bir durumla başa çıkmayı, zorluklarla mücadele etmeyi öğrendiğinde de sorumluluk sahibi, gayretli, azimli, sağlıklı, özgüveni yüksek bir birey haline gelecektir.
Spora ayrılan zaman ve ilgi, çocuğu kötü alışkanlıklardan uzak tutacak, bu da günümüz şartlarında kısıtlanmış çevre ve yalnızlık çerçevesinde sıkışmış, bilgisayar ve tablet dostluğu ile içe kapanmış, aileden kopuk büyüyen birçok çocuk profilinin yarattığı sorunları en aza indirecektir.
Spor konusunda ayrılması gereken önemli bir husus da azim ve hırs kavramlarıdır.
“Hırs sürükler, azim eşlik eder” sözünde ifade edildiği gibi.
Azim, motivasyon, ilerleme ve performans, dayanıklılık; sporu tamamlayacak olumlu kavramlardır. Sporda ilerlemenin anahtarıdır bu kavramlar.
Hepimizin dileği, çocuklarımızın sağlıklı, spor yapmayı seven ve alışkanlık haline getiren, iletişimi güçlü, azimli, çalışkan, sorumluluk alan, hedefleri olan, zeka ve kavrayışı kuvvetli bireyler haline gelmeleridir.
Bizler ülkemizi başarıyla temsil eden nice sporcuları gururla alkışlamak isteriz.
Bu durumda anne babalara, öğretmenlere ve tabi ki bu bilinçle yetişecek çocuk ve gençlere büyük iş düşmekte!
Çok doğru canım eline sağlık bilinçli olmanın sonsuz faydaları 🌸🌻🌼💛