ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMDE ZOR SEZON UYARISI
İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Esmer, yaklaşan çekirdeksiz kuru üzüm sezonu öncesi yaptığı değerlendirmede 350 bin tonluk rekolte beklentisi olduğunu belirterek, “Biz bunu sanayi ürünü haline getiremediğimiz müddetçe çok zor bir sezon bizi bekliyor” dedi.
Esmer, çekirdeksiz kuru üzüm sektörünü konuşurken genel durumu ikiye ayırmak gerektiğini belirterek, “Birincisi ürün, diğeri ise ekonomik konjonktür” dedi. Konuşmasına ürün değerlendirmesi ile devam eden Esmer, “Çekirdeksiz kuru üzümde çok olumlu gelişmeler yaşandı. ABD üzümden çıktı, dünyanın en büyük tedarikçisi Türkiye oldu. Avrupa’daki ithalatçının çekirdeksiz kuru üzüm almaya niyeti varsa aklına gelen tek ülke Türkiye. Buna karşı geçtiğimiz yılın üzüm sezonu kapandı sayılır. Rekoltemiz düşük diyebileceğimiz bir miktar olan yaklaşık 250- 260 bin ton dolayında gerçekleşti. Önümüzdeki yıl içinde 350 bin ton dolayında bir rekolte söylentisi var. Başta da belirttiğim üzere üzüm kısmında bir problem yok. Emtia kısmında bir problem yok. Problem işin ekonomi kısmında diye konuştu.
ÇÖZÜM EMTİAYI SANAYİ ÜRÜNÜ HALİNE GETİRMEK
Esmer, ekonomik açıdan bakıldığında ciddi kayıplar yaşandığına dikkat çekerek, “Özellikle aracı tüccar bölümünde sermayesini tüketenler, maalesef iflas edenler oldu. Önümüzde yaklaşık 350 bin tonluk rekolte beklentisi var ama biz bu üzümü bu fiyatıyla taşıyabilecek miyiz bilmiyorum. Bu konuda ciddi endişelerimiz var. Eskiye baktığımız zaman üzüm işletmeleri emek yoğun bir sistemle çalışıyordu. Ancak şimdi sermaye yoğun bir sisteme geçildi. Finansal yatırımlar gerekiyor. Emtia pahalandı. O emtianın stoklanması, ona karşı ne kadar kredi bulunabileceği derken, kredi maliyetleri çok yükseldi. Önümüzdeki dönem beni ciddi şekilde endişelendiriyor” dedi. Çözümün çekirdeksiz kuru üzümü sanayi ürünü haline getirmekten geçtiğini vurgulayan Esmer şöyle devam etti, “Emtiadan para kazanmak lazım. Ancak kuru üzüme sanki para kazanılmayacak bir emtia gözüyle bakılıyor. Katma değeri yükseltmemiz lazım. Biz bunun işletmeciliğini, temizleyeciliğini yapıyoruz. Bunu sanayi ürünü haline getirmeliyiz? Biz bunu sanayi ürünü haline getiremediğimiz müddetçe gelecek 350 bin ton üzümü taşımak zor, çok zor. Ona göre ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Çok zor bir sezon bizi bekliyor.” (TOPRAKLA GELEN)
Yazı hakkında yapılan yorumlar