TÜRKİYE’DEKİ SİGARA FABRİKALARINDA DEĞİL, DÜNYADA TÜRK TÜTÜN KULLANIMINI ARTIRMALIYIZ

Toprakla Gelen 09 Nisan 2019

Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Türkiye’deki sigara üreten firmaların daha fazla yerli tütün kullanımı ile ilgili çalışma yapıyoruz” açıklamasını değerlendirdi. Tarım Haber Sitesi TOPRAKLA GELEN’e açıklamalarda bulunan Ömer Celal Umur, “Bakanlıkla bu konuyu görüşeceğiz. Sigara üretiminde kullanılan Türk tütünü miktarı az. Türk tütünün çoğunluğu ihraç ediliyor. 3’te 1’i ABD’ye kalanı, sigara üreticisi her ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’de tüketilen sigara American Blend dediğimiz türden sigara. İçerisinde yüzde 15 civarında Türk tütünü kullanılır. Bunun yükseltilip alçaltılması toplam tütün tüketim miktarını değiştirmeyecektir. Fakat dışarıdan gelen, ithal edilen tütünü Türkiye’de üretebilirsek dış ticaret açığımızın kapanmasına yönelik daha iyi bir hamle olacaktır. Bunun yanı sıra bir diğer konu ise dünyada üretilen sigaralarda Türk tütünü miktarını artırabilirsek, o çok olumlu etki edecektir. Çünkü esas miktar orada. Polonya’da, Çin’de, Kore’de üretilen sigaralardaki Türk tütünü miktarını artırmak. Hedef o olmalı” diye konuştu.

BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK

Umur, 2017 yılında 945 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını, 2018 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini, bu hedefe ulaşmaktan dolayı sektörde faaliyet gösteren firmaların başarılı bir yılı geride bıraktığını kaydetti. Umur, “Tütün ihracatımızın 383 milyon dolarlık kısmı yaprak tütün ihracatı olurken, tütün mamulleri ihracatımız 628 milyon dolar oldu” şeklinde konuştu. Tütün üretiminin Ege Bölgesi’nde 44 milyon kilogram seviyesinde olduğu bilgisini veren Umur sözlerini şöyle sürdürdü; “2017 yılında üreticinin eline ortalama kilogram başına 17 TL geçerken, 2018 yılında 20-21 TL geçti. Üretici enflasyon kadar artış aldı, hem ihracatçı, hem de üreticinin memnun olduğu bir yılı geride bıraktık. Beklentimiz bu yılda aynı şekilde iyi bir sezon olacağı yönünde.”

REKABETÇİ FİYATLA AVANTAJ ELDE EDİLDİ  

2019 yılında Ege Bölgesi’nde mevsimsel etkiler olmadığı takdirde 44 ila 48 milyon kilogram tütün rekoltesi beklediklerini anlatan Umur, “Adıyaman’da İzmir tipi tütün üretimi son 10 yılda 6 milyon kg seviyesine ulaştı. Karadeniz’de üretilen Basma tipi tütün geçen yıl 4 milyon kg. olurken, Samsun tipi tütün üretimi 7.5 milyon kg oldu. Basma tipi tütün Yunanistan’da da üretiliyor ancak orada fiyatlarda bir artış oldu. Türkiye olarak biraz daha avantajlı konuma geldik. O nedenle bu sene Basma tipi tütün üretiminde artış olabilir. Toplamda 70 milyon kg tütün rekoltemiz olur” şeklinde konuştu. (TOPRAKLA GELEN) 

 


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları