TIBBİ KIŞ ÇAYLARI

Enver Olgunsoy 09 Ocak 2019

Enver OLGUNSOY

Kış gelince hemen akla kış çayları da gelir. Hafif üşütünce, nezle olunca, ya da soğuk algınlığında acaba neyi demleyip içsem iyi gelir diye düşünürüz.

Tabii ki çok da iyi yaparız. Zira bu tür durumlarda hemen antibiyotiğe sarılmak, Türk halkını Avrupa da birinciliğe taşımıştır. Hangi konu da mı, tabii ki antibiyotik kullanmada ve mikrobiyel direnç geliştirmede. Neyse ki Sağlık Bakanlığı antibiyotik reçete etmede sağlık çalışanlarını biraz disipline etti de senelerden sonra ilk kez yurdumuzda antibiyotik kullanımı aşağılara doğru yönlendi. Zira biliyorsunuz antibiyotik viral enfeksiyonlara karşı etkisiz. O nedenle halk arasında “grip ilaçla bir haftada, ilaçsız yedi günde geçer” diye bir söylem bile yer etmiştir. Kısaca bu durumlarda rahatsızlığın etkilerini azaltacak istirahat etmek gibi, rahatlatıcı çaylar vs. içmek gibi yollar denemek gerek. Ama sakın ne idüğü belirsiz ot-çöp atıp hemen suda kaynatıp içmeyin. Öncelikle güvenilir bitki, sonra doğru bitki, en son da doğru demleme yöntemi, hatta tüketme aralığı gibi detayları uzmanından öğrenerek orijini belli bitkileri kullanın derim.

ÖNCELİK BİLİNÇLİ TERCİH

Üretim yeri belli, nasıl hazırlandıkları bilinen, analizleri yapılmış bitkileri kullanmak doğrusudur. Poşet çaylar bu tanıma daha çok uyar. Yada yukarıda saydığım aşamaları bilen uzmanların, eczacıların yardımını istemek en doğrusu.

Ancak yine de size, bir eczacı olarak, birkaç “kış çayı” hazırlama için kullanılabilecek bitkiden ve çayı hazırlamanın püf noktalarından söz etmek isterim.

Bir defa genel olarak ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, papatya, kekik, nane, mercanköşk, meyan kökü, okaliptus yaprağı, rezene, tarçın, zencefil gibi bitkilerin çeşitli bölümlerinin “kış çayı” hazırlamada kullanılabileceğini söylemek isterim. Bu bitkiler üst solunum yolları rahatsızlıkları, balgam sökme, nezle gibi problemlerle baş etmemiz için içeriklerinde etken maddeler ihtiva etmektedirler.

DEMLEME YÖNTEMİ NASIL OLMALI

Demleme yöntemine gelince, genellikle 80 derece civarında ve içme suyu kullanmalıyız. Zira kaynar su, uçucu yağlar ihtiva eden bu tür bitkilerin içindeki uçucu yağların kaybına, dolayısıyla etkenliğinin azalmasına sebep olur. 80 derece civarı, kaynar olmayan su ilavesinden sonra 15-20 dakika bekletilerek demlenmesine, yani etken maddelerinin suya geçmesini sağladıktan sonra süzerek bekletmeden içilmesini önermek isterim.Tadını beğenmezseniz bir miktar bal koyarak tatlandırabilirsiniz.

TÜKETMEK İÇİN HASTA OLMAYI BEKLEMEYİN

Ayrıca bu çayları tüketmek için illa ki hasta olmayı beklemeyin Bu bitkiler yararlı bitkiler, yatıştırıcı, rahatlatıcı bitkilerdir, kış boyu içebilirsiniz.

Boğaz ağrısı ve yangı varsa, gargara da yapabilirsiniz.. Bir tutam adaçayı, biraz önce anlattığım gibi demlenip soğutulup gargara da yapılabilir. Antiseptik özelliği olan bu adaçayı gargarası bu rahatsızlığınıza da çare olacaktır.

Sizlere çay, gargara ve masaj yağı olarak kullanabileceğiniz birkaç formülden de söz etmek isterim

ÇAY 1

Melisa yaprağı 20 g

Mürver çiçeği 20 g

Sinirliot 10 g

Kuşburnu 30 g

Bal veya stevia yeterli miktarda (tatlandırmak için)

ÇAY 2

Kuşburnu 20 g

Mürver çiçeği 14 g

Papatya çiçeği 14 g

İhlamur çiçeği 14 g

GARGARA

Ratanya tentürü 5 ml

Mirra 5 ml

Beşparmak otu 5 ml

Kekik yağı 5 damla günde iki defa gargara yapılabilir.

MASAJ YAĞI

10 damla çam yağı

10 damla okaliptus yağı

100 ml ayçiçeği yağı göğüs ve sırt bölgesine masaj yapılır.

Ayrıca çam ve okaliptus yağlarından 15’er damla 1 litre sıcak suya ilave edilerek buğu olarak yatak odasına konabilir..

EN İYİ KIŞ ÇAYI TARİFİ

Adaçayı, papatya, ıhlamur, kekik birer poşet üzerine 4-5 karanfil ve 4-5 tane karabiber ilavesi ve varsa bir iki dilim taze zencefil en iyi kış çayı tariflerinden biri olacaktır. Dediğim gibi 4-5 bardak 80 derece su ilavesi, 15 dakika bekleterek demleme ve rahat bir koltukta bu çayı tüketme sizi rahatlatacaktır.


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları