TARIMDA KURTULUŞ, TEKNOLOJİNİN ETKİN KULLANIMINA BAĞLI

Toprakla Gelen 29 Mayıs 2019

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, kalıcı reformlara ihtiyaç duyan Türkiye ekonomisinin 23 Haziran’dan sonraki uzun seçimsiz süreçte yeniden bir ivme yakalamak için çok önemli fırsatı olduğunu söyledi. Ekonomik darboğazdan çıkmanın en etkin yolunun daha fazla ve nitelikli üretim yapmak olduğunu ifade eden Kestelli, tarımsal hammadde için etkin tedarik sistemi oluşturarak üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kestelli, “Tarımda kurtuluş, teknolojinin etkin kullanımına bağlı. Bırakın temel teknolojileri artık gözümüzü ileri teknolojilere dikmeliyiz. Türkiye topraklarında verim ve kaliteyi artırmamız ve ezber bozacak inovatif süreçler yaratmamız şart” dedi.

YENİ ÜZÜMÜN İSMİ BORSA’DAN

Konuşmasında üzümün 94 yıldır borsa salonlarında aralıksız olarak işlem gören bir ürün olduğunu söyleyen Kestelli, çekirdeksiz kuru üzüm ile ilgili birçok proje yürüttüklerini belirterek, “Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile yeni geliştirilecek ve gelecek vadeden çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden birisinin isim hakkının Borsa’ya devredilmesi yönünde bir protokol imzaladık. Milli çeşit listesinde de yer alacak olan bu yeni çeşide borsamızı temsil eden bir isim verilecek. Borsamızın adı, üretimi ve ticaretinin sürdürülebilirliği için büyük emekler sarf ettiğimiz bu üründe de yaşayacak. Bu kıymetli çalışma ile borsa tarihimize anlamlı bir not bırakacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

ÜRÜN BAZINDA DEĞERLENDİRMELER 

Bu yıl kış yağışlarının bol olmasının genel olarak tarımsal üretimi olumlu etkileyeceğinin öngörüldüğünü kaydeden Kestelli, “2018-2019 üretim sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm üretimi bir önceki yıla göre önemli miktarda gerilemişti. Don ve dolu zararlarının kısmi etkisinin olması ve doğuşların genel olarak iyi gerçekleşmesi sayesinde geçen yıldan daha iyi bir üzüm sezonu yaşayabileceğimizi bugün için söyleyebiliriz. Ancak az önce de ifade ettiğim gibi üzüm çuvala girmeden iyi geçti diyemeyiz. Öte yandan, geçen yıl başladığımız kuru incir bölgesi ziyaretlerimiz ve üretici görüşmelerimiz bu yıl da devam ediyor. Maalesef 2018-2019 üretim yılı kuru incir üretimi için sıkıntılı geçti. Rekoltede pek bir problem bulunmamasına rağmen iş malı incirin azlığı ve kaliteli incirin eksikliği ciddi bir sıkıntı olarak karşımıza çıktı” diye konuştu. Zeytin ve zeytinyağında ise zor bir yılın geride bırakıldığını dile getiren Kestelli, “Hammadde kalitesinin iyi olmaması nitelikli sızma zeytinyağı üretiminin az olmasına sebebiyet verdi. Bu sezon şu anki durum itibariyle zeytinde ürün açısından iyi bir sezon beklentisi hakim. Pamukta ise tohumlar bereketli bir sezonun umudu ile toprakla buluştu. Ekimler hemen hemen tamamlandı diyebiliriz. Pamukta ekim alanlarının geçen yıla yakın olmakla birlikte biraz daha az olabileceğini öngörüyoruz” dedi. (TOPRAKLA GELEN)


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları