TARIMDA KATMA DEĞERLİ ÜRÜN FIRSATI: SAKIZ

Toprakla Gelen 25 Haziran 2019

Tarih boyunca Sakız Adası’yla anılan ‘sakız ağacı’ Çeşme’de yeniden hayat buldu. Yetiştiriciliği en zor tarım biçimleri arasında yer alan sakız tarımında, ağaçların çizilmesi, altlarının temizlenmesi, kuruyan reçinenin toplanması ve tekrar temizlenmesi, yıkanması, kalibre edilmesi emek yoğun süreçler. İsmini aldığı Sakız Adası’nda üreticilerin yaş ortalamasının 60’ı bulduğu bu üründe olası boşluğu dolduracak tek merkez ise Çeşme.

Kilogramı 90 euro, uçucu yağının litresinin 3 bin euro olduğu, Yunanistan ekonomisine katkısı 5 milyar dolar olarak ifade edilen katma değerli ürün yelpazesi çok geniş sakızda ilk hasadı gerçekleştirdik. Çeşme Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci Ahmet Keçeci, içerisinde 80, 10 hatta 120 yıllık ağaçların bulunduğu arazinin gen bankası işlevi gören arazide sorularımızı yanıtladı.

AĞAÇ VARLIĞI 20 BİNİ BULDU

AHMET KEÇECİ– Şu an Çeşme’de ağaç sayısı 20 bin civarında. Bir ağaçtan yaklaşık 350 gram sakız reçinesi elde ediliyor. Çok iyi bakıldığında 500 gram veren ağaçlar var. Ancak biz 3 ağaçtan 1 kilogram sakız elde ediliyor diye hesap yaparız.

HASAT İÇİN UYGUN İKLİM ŞARTI

AHMET KEÇECİ– Biz reçineyi ağacın stres koşullarının uygun olduğu temmuz ağustos aylarında gerçekleştiriyoruz. Sabahın erken saatlerinde ağacın altında toprak temizliğimizi yapıyoruz ve daha sonra pekmez toprağı ve ya mermer tozu dediğimiz malzemeyi seriyoruz. Salgı için özel aparatlarımızla 10- 12 santimetre uzunluğunda kabuğu (fleon dokusu) kaldırıyoruz. Oradan yavaş yavaş salgılar başlıyor.  Elde edinimini sabahın erken saatlerinde yapmamız gerekiyor ki o reçinenin donmadan elde edilmesini sağlıyor.  10- 15 gün içinde bu salgı aşağı doğru akacak. 15 gün sonra geldiğimizde kurumuş halde orada hazır halde bekleyecek. Kurumuş halde elle toplayarak ya da süpürerek eleklerden geçirerek ve ardından tuzlu deniz suyundan geçirerek sıcak ya da gölge bir yerde kurutma işlemini yapıyoruz. Ondan sonrada boylarına göre ayırıp, Sakız Adası’nda kooperatife satışını gerçekleştiriyoruz.”

BU HAZİNEYİ KORUMALIYIZ

AHMET KEÇECİ– Burası bizim sakız  hazinemiz ve bu hazineyi korumak içinde hep beraber elimizden geleni yapmamız lazım. 10 sene önce göreve başladığımda 10 kg’lik bir hızla giderken 80 kg’lik bir hıza çıktı. Bizim genç nüfusumuz çok fazla. Karşı tarafta da tam tersi. Sakız Adası’nda nüfus yaşlı ve gençler olabildiğince başka yerlere gidiyor. Sakızı terk ediyorlar. Dolayısıyla üretimde ciddi bir düşüş olmaya başladı. Bundan faydalanarak orman alanlarına olabildiğince sakız dikip önce kendi ihtiyacımızı daha sonra da ihracatını düşünmemiz lazım. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki bu ürün Sakız Adası’nın tamamında olmuyor.  Ada’nın 52 köyü var ve sakız güneyde kalan 21 köyde üretiliyor. Başka bir bölgede de sakız yetişir ama kalite olarak aroma olarak istenen seviyede olmaz. Çeşme’nin de özelliği bu. Özellikle güney kısmı dediğimiz Alaçatı olsun, Çiftlik olsun kireçli toprak yapısı, sürekli rüzgarı ve yağışla oluşan doğal stres, sakızı sakız yapan şeydir. Antalya’da, Adana’da, Filistin’de hatta Cezayir’de sakız ağacı görebilirsiniz. Ama aroma ve kalite bulamazsınız. Çünkü, bu bölgeye has doğal, iklim, toprak yapısı, rüzgarı, yağışları. Bu sadece sakız için değil. Anason, kavun, limon için konuşursak temel nedeni iklim koşulları.”

YENİ GİRİŞİMCİLERE MERHABA

AHMET KEÇECİ– Kullanım alanı olarak gıda, kozmetik, ilaç ve içki sanayi başta olmak üzere 250 çeşit nihai üründe kullanılan sakız reçinesi son olarak parfüm sanayinde çığır açan sakız yağının hammaddesini oluşturuyor.  Bu ürün parfüm sanayinin kalbi Fransa’dan büyük talep alıyor. Ağacın çizildiği özel aparatların dahi Sakız Adası’ndan temin edildiği sakızda üretim her geçen gün artsın. Bu olduğu takdirde tıpkı Ada’da olduğu gibi bu ürünle ilgili üretim, satış pazarlama kanalını yöneten bir kooperatif kurulması gündeme gelir ve bu ürünün ülkemiz tarımına, ilçeye, ekonomimize büyük katkısı olur.


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları