TARIM ÜRÜNLERİ MALİYET RAKAMLARI ŞAŞIRTTI

Toprakla Gelen 25 Şubat 2019

2108 tarım ürünleri fiyat artışları için kritik bir yıl oldu. Yaz- kış demeden devam eden bu artışlara gübre, ilaçlama ve işçilik gibi temel girdi maliyetlerinin yanı sıra döviz kurundaki sıçrama eşlik etti. İnişli çıkışlı bir grafik izleyen fiyat hareketleri 2019’da hızlanırken İzmir İl Tarım Müdürlüğü internet sitesinden geçtiğimiz yılın tarımsal ürün maliyetlerini açıkladı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan istatistik verilerinde Ege Bölgesi’nin başta üzüm, incir, pamuk, zeytin, zeytinyağı, buğday gibi 20’den fazla tarımsal ürün için maliyet bilgisi yer aldı.

İNTERNET SİTESİNDE İLAN EDİLDİ

Tarım İl Müdürlüğü’nün sitesinde sulu tarım buğdayda  2018 yılı kilogram başı maliyet 78 kuruş ortalama satış ise 1 lira ilan edildi. Mısır slajında maliyet 19, satış 30 kuruş olarak belirlenirken yıl ortasında raf fiyatının 6 liraya kadar yükseldiği, tarla fiyatının ise 1. 5 lirayı gördüğü patateste İl Tarım Müdürlüğü’nün ilan ettiği birim maliyet 67 kuruş, satış fiyatı ise 1 lira 35 kuruş oldu. Maliyet tablosunda pamuk birim maliyetinin 2 lira 20 kuruş, satış fiyatının ise  3 lira 60 kuruş olduğu görüldü. Bu rakam Ulusal Pamuk Konseyi’nin Türkiye geneli için açıkladığı 3 lira 55 kuruşun bir hayli gerisinde kaldı. İki rakam arasındaki farkı oluşturan ise İl Tarım Müdürlüğü’nün dekar başına verimi 615 kilogram alması oldu. UPK, hesaplamada TÜİK verilerini esas alırken, ortalama verimi 456 kg olarak aldı. Bölgenin önemli tarımsal ürünü zeytinyağındaki birim maliyet 12 lira 36 kuruş, satış ise 15.00 lira olarak açıklandı.

RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL UYARISI

Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi Eski Başkanı  Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, TOPRAKLA GELEN’e yaptığı açıklamada rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Buğday’da 2018 maliyet rakamının 78 kuruş olarak açıklandığını, geçtiğimiz yıl aynı ürünün maliyetinin ise 81 kuruş olarak ilan edildiğini kaydeden Çiftçi, “Gübrede 2017’ye göre 2018’deki artış oranı yüzde 125. Bitki koruma ürünlerinde aynı dönemde artış yüzde 80- 85.  Mazotta yüzde 40, işçilik yüzde 25- 30 arttı. Asıl vahim tablo ise 2003 ile 2019 arasında geçen sürede tarımda girdi maliyetlerindeki artış oranının yüzde 800’leri bulması. Veriler esaslı değil. Piyasa koşullarının verilerini esas almak gerekiyor” dedi.

SAĞLIKLI VERİ TABANI OLUŞTURULMALI  

Artan girdi maliyetleri, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu ürün ve verim kayıpları sonucunda gıda fiyatlarında artışın tüketiciye yansıdığını, ancak bu artışın üreticinin cebine yansımadığına dikkat çeken Çiftçi, maliyet hesaplamasında geniş platformlu bir çalışma yürütülmesini istedi. Ferdan Çiftçi, üretici örgütleri, meslek odaları, çiftçi sendikaları, ziraat odaları, ürün borsaları, kooperatif ve kamunun içinde olduğu ortak bir yapının maliyetleri belirlemesi çağrısında bulundu. Çiftçi, “Desteklemeler bu rakamlar dikkate alınarak yapılıyorsa, burada çiftçi, üretici aleyhine yeni zarar yazıyor. Yapılması gereken sağlıklı bir veri tabanı kurulmasıdır. O sağlıklı veriler üzerinden değerlendirme yapılmalı. İstatistik hesaplama yöntemlerini değiştirerek maliyet hesaplamalarından vazgeçilmesi yerinde olacaktır” diye konuştu.

ÜRÜNLER  FİYATLAR(maliyet- satış TL)

Domates        0.50- 0.85

Kuru Üzüm   5.71 9.50

Kuru İncir     10.30- 20.00

Zeytinyağı     12.36- 15.00

Buğday           0.78- 1.00

Arpa                0.87- 0.95

Patates            0.67- 1.35

Pamuk             2.20- 3.60

Tütün              16.80- 21.75

(TOPRAKLA GELEN)


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları