ŞARBON PANİĞİ

Toprakla Gelen 02 Eylül 2018

Ankara Gölbaşı’nda bir besi çiftliğinde ortaya çıkan vaka ile Türkiye gündemine gelen, Sivas ve İstanbul’da yaşanan hayvan ölümlerinin ardından yaşanan şarbon paniği büyüyor. Konuyu yakından takip ettiklerini ve hastalığın ilk olarak görüldüğü Ankara dahil, ithal edilen hayvanların 3 kente dağılımının yapıldığı bilgisini edindiklerini belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Arman, “Bu hayvanlar, kesim için değil, besi için ithal edildi. Yani, Türkiye’ye getirildikten en az 7-8 ay sonra kesime, piyasaya sunumu sözkonusu olabilecek hayvanlar. Dolayısıyla, gelen hayvanların teslim edildiği yerler belli. Ayrıca, hastalığa karşı etkin bir karantina uygulanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da konunun üzerine hassasiyetle gidiyor. Paniğe kapılmaya gerek yok” dedi.

Arman, tüketiciye de seslenerek, “Tüketicilerimiz, merdivenaltı tabir edilen,  şurada ucuz et varmış söylentilerinden uzak dursun. Güvendiği, bildiği yerlerden alıma devam etsin” diye konuştu.

ŞARBON NEDİR?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanda mikrobunun solunması sonucu insana bulaşır. Deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül olabilir.


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları