RUMLARDAN BİR ARMAĞAN: ‘GODALAK’

Toprakla Gelen 20 Mart 2019

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler Köyü, geçmişi 1930’lu yıllara uzanan tiyatrosu, Doğal Yaşam Köyü’ne de ev sahipliği yapan tarımsal kalkınma kooperatifi, Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi, uygar insanlarıyla biliniyor. Pek duyulmayan bir özelliği ise, yemek kültüründeki Rum izleri… “Godalak” bunlardan biri…

Eskiden köy fırınlarında ekmek yapan kadınlar, yanı başlarında aç kurtlar gibi bekleyen çocuklarını oyalamak için birazcık hamurun içine, kabuğunu güzelce yıkadıkları yumurtayı koyup önce onu pişirirlermiş. Hamurla birlikte pişen yumurta kabuğu soyulduktan sonra ekmeğiyle birlikte afiyetle mideye indirilirmiş.

Bu kültür, Rumlarla uzun yıllar iç içe yaşayan Bademlerliler tarafından günümüze kadar devam ettirilmiş. Halen sadece pazar günleri kurulan köy pazarındaki birkaç tezgahta satılan Godalak, erken saatlerde tükeniyor.

Bu arada Türk Dil Kurumu, Kodalak’ın anlamlarından biri olarak “İki yumru büyüklüğünde somun” tanımını yapıyor. (TOPRAKLA GELEN)


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları