MALİYETİNİZ BU DENSİN, O FİYATA SATIŞA RAZIYIZ

Toprakla Gelen 23 Kasım 2018

Yem fiyatlarının 3 sektörü zorlamaya devam ettiği sektörün tepe yöneticisinden çözüm önerisi geldi. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, artan yem fiyatları karşısında ortaya çıkan maliyet artışını hiçbir üreticinin ürünlerine yansıtamadığını, bu durumun firmaları zorladığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde maliyet tablosu çıkarılmasına öncülük etmesini istedi.

Sektörün bu maliyet tablosundan çıkacak sonuca göre üretime devam edecek başabaş fiyat noktasından kar dahi etmeden üretime devam etme garantisi verdiğini belirten Kızıltan, “Kanatlı sektöründe kırmızı ette ve balıkta yem, maliyetin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Şu an ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönem geçiriyorsa ülkemiz, bizler gereken fedakarlığı yapmaya hazırız. Bağımsız bir kurul oluşturulsun. Üniversitelerimiz, Bakanlığımız, üretici birlikleri biraraya gelsin. Üretimin başabaş noktası neresidir diye bir tespitte bulunsun. İnanın biz o fiyattan satmaya razıyız. 1 yıl para kazanmayız. Ülkemiz için, bu taşın altına elimizi sokacaksak en başta Su Ürünleri, Hayvansal Mamülleri Üreticileri Birliği olarak biz bunu yapmaya hazırız. Yeter ki zarar etmeyelim. Bu saptamanın yapılması lazım. Çünkü zarar ettiğiniz ettiğiniz sürece 3- 6 ay, 1 sene dayanırsınız ama sürdüremez kapatırsınız. Bu yüzden bizim isteğimiz, sektörün maliyetleri tespit edilsin ve densin ki maliyet bu, sizde ürünü 1 sene bu fiyattan satacaksınız” diye konuştu.

TARIM BAKANLIĞI’NDAN ÖRNEK KAMPANYA 

Kızıltan,  bu yıl üretim ve avcılıkla bu yıl palamutun da fazla çıkması ile yaklaşık 500 bin ton üretim beklendiğini belirterek, “Allah korusun bir savaş çıkması durumda bile denizlerimizde ve iç sularımızda ülkemizi 3 yıl besleyecek balığımız var” dedi. Tarım Bakanlığı’nın geçmiş dönemde su ürünleri üretiminin artması için destek olduğunu, tüketimi artıracak kampanya ve desteklerin ise son 6 ayda uygulamaya koymasından duydukları memnuniyeti dile getiren Kızıltan, “Ayrıca dün duyduk çok sevindik. Önümüzdeki günlerde Tarım Bakanlığı’nın tüm birimlerinde yemekte balık çıkacağını öğrendik. Bu bir ilk.  Bunun devam etmesini, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarında özellikle devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

BALIKTA DA YERLİ ÜRETİM TERCİH EDİLMELİ

Kızıltan şöyle devam etti, “Bir de şu geçtiğimiz zor günlerde ithal balık yenmesin istiyoruz. Askeri birliklerde ithal uskumru, ithal mezgit veriliyor. Örneğin Norveç’ten somon geliyor. Karadenizde ürettiğimiz somonumuz çok kaliteli ve Japonya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Biz farkında değiliz. Norveç’ te üretilen somonla Türkiye’de üretilen çipura, levreğin besin değerleri aynı. Bunu kimse çarpıtmaya çalışmasın ama maalesef pazarlama teknikleri, bilinçaltına yönelik reklamlarla bu yapılıyor. Vatandaşlarımız buna kanmasın. Türkiye’deki balıklar tutulan olsun, üretilen olsun dünyanın en kaliteli ve besin değeri en yüksek balıklarıdır. Biz bunları tüketmelerini öneriyoruz. Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık.”

YANLIŞ YATIRIMLAR ZORLADI

Son 3- 5 yılda devletin üretim ve kilo başına verdiği destekler neticesinde bu işle hiç alakası olmayan kişilerin yaptığı yatırımların bugün sektöre zarar verdiğine dikkat çeken Kızıltan, “Bilmeyen birçok insan bu sektöre girdi. Bu kişiler üretelim, nasılsa satılır mantığı ile sektöre girdiler. Maalesef üretilen her balık, her tavuk satılmadı. Maliyetinin altına satıldı. Zayıf sermayeli kişiler bu işten çıkmak zorunda kaldı.  Çıkarkende sektöre çok büyük zararlar verdiler. Biz bunları zamanında uyardık. Şuan tüketim artışı yüzde 5 ise, yüzde 5- 10 büyüyün dedik. Ama çok sorumsuz işler yaptılar. Yüzde 50,yüzde 100 büyüme yaptılar. İki sene 3 sene içerisinde çok büyük üretim artışları yaşadı sektör. Şu anda buun zorluklarını çekiyor”dedi.


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Yorumunu Takip Et  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları