İHRACATÇIDAN İHRACATÇIYA DENETİM TALEBİ

Toprakla Gelen 04 Eylül 2018

Ege Bölgesi’nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde fiyat tartışması yaşanıyor. Ege İhracatçı Birliği’nde yapılan toplantıda , A kalite kuru incirin ton fiyatı için  4 bin 500 dolar birim fiyat belirlerken,  2- 2 bin 500 dolarlık ihraç fiyatı telaffuz edilmesi ihracatçıları karşı karşıya getirdi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen bu durumu, “Satışlar sıkıntılı, döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle fiyat verilemiyor” diye konuştu. Geçtiğimiz sezon kilogramı 8- 12 TL olan kuru incirin, bu yıl  18- 20 liradan işlem gördüğünü ifade eden Şen, “Yurtdışı alıcıların da baskısı ile şu an bir kısım ihracatçıda kuru incirin ton fiyatı 2 bin 500 dolar olsun anlayışı var. Bu fiyattan satış yapacak ihracatçı, Bana göre çok büyük bir yanlış içindedir. Kuru incirin şu an satış fiyatı 4- 4 bin 500 dolardır ve bu fiyattan aşağı ihraç etmek düşünülemez” dedi.

ASIL ZARARI ÜRETİCİ GÖRÜR

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de yaşanan duruma tepki göstererek, “Dünyada eşi benzeri olmayan bu cennet meyvesi ürünün ihraç fiyatının 4 bin 500 dolar çok anormal değil. Kuru inciri gerçek değerinden satamamak bizim ayıbımızdır” dedi. Yurtdışı ithalatçının döviz kurlarındaki dalgalanma gerekçesiyle 2 bin 500 dolarlık tekliflerle geldiğini, fırsatçılık yapan yurtdışı alıcının talebi karşısında asıl zararı üreticinin göreceğini belirten Celep, “Geçtiğimiz yıl  incirin kilogram fiyatı 10 TL, dolar kuru ise 3.70 idi. Bugün incir 18- 20 TL olmuş. Yurtdışı alıcı fırsatçılıkla kendi ödeyeceği fiyat farkının çiftçiden alınmasını istiyor” diye konuştu. Devamında C Grubu olarak tabir edilen düşük kalite kuru incir ihracatçısı bir grubun bu teklife tevessül etmek istediğini belirten Celep, “Bir grup ihracatçı burada ürünün fiyatından ziyade ürünün kalitesinden çalıyor. İhracata konu bile edilmeyecek düşük kalitede ürünü ihraç etmek istiyor. Serbest piyasanın olduğu ortamda bizlerin o ihracatçılara bir yaptırımı olamaz. Ama önlem talebimiz var” dedi.

VALİLER, BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVE

Konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk’a ileterek, İzmir ve Aydın Valileri’nin, gerektiği takdirde Büyükşehir Belediye Başkanlarınca denetim mekanizmaları oluşturulması yönünde talepte bulunduklarını kaydeden Celep, “Aydın ve İzmir’de kuru incir, Manisa’da kuru üzümle ilgili denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır” dedi.


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Yorumunu Takip Et  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz