HELVANIN TADI KAÇTI

Toprakla Gelen 16 Ekim 2018

Kış aylarının geleneksel yiyecekleri arasında yer alan helvanın ana hammaddesi susamın kilogramı 9-  9.5 liradan 17. 5 liraya çıktı. Yanı sıra işçilik giderleri ve elektrik, doğalgaz gibi temel girdilerdeki zamlar bu sektörde faaliyet gösteren firmaları çaresiz bıraktı.

Bu gelişmeler ışığında firmalar fiyat artırmak zorunda kaldırken Manisalı Gıda Sanayi A.Ş. ortağı Başar Manisalı, “Helvanın hammaddesi tahin. Tahinin hammaddesi de susam. Susamın yüzde 95’i  ithal. 3- 4 ay önce 9- 9.5 lira olan susamın kilogram fiyatı 17- 17. 5 liraya çıktı. Tonu bin 750 doları buldu. Yerli üretimin çok az olduğu susamı Nijerya, Etiyopya, Sudan’dan ithal ediyoruz” dedi. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde susam tarımı olduğunu ancak arazilerin küçülmesi ile çok büyük alanlarda ekimi yapılması gereken bu ürünün, bir dönümde 100 kilogram verime ulaştığını kaydeden Manisalı, “Bu verimde üretici icin cazip değil. Bazı firmalar, dışa bağımlı olduğumuz susam yerine soya, pamuk yağı, soya unu, doğal şeker yerine glikoz ve fruktoz gibi tatlandırıcılar kullanabiliyor. O da  tahin helvası değil, başka bir ürün oluyor” diye konuştu.

TÜKETİM AZALACAK

Ana hammaddede yüzde 100’ü bulan fiyat artışının yanı sıra işçilik maliyetlerinin yüzde 25- 20 arttığını, yine elektrik, su, doğalgaz gibi temel girdilerde yaşanan artışların susam ile yapılan tahin, tahin helvası gibi ürünlerde fiyat artışını kaçınılmaz kıldığını ifade eden Manisalı, bu yıl tüketimde düşüş beklediklerini dile getirdi.


Yazara ait diğer yazılar:

Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Yorumunu Takip Et  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz