EGE’DEN ÜRETİM MANZARALARI

Toprakla Gelen 05 Kasım 2018

TOPRAKLA GELEN olarak, yollardayız. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan verimli topraklardan notlar aktaracağız sizlere.

ÇİVRİL OVASI

Çivril Ovası’ndayız. 3 günlük bu yolculuk boyunca Çivril Merkez ve köylerinde gözlemlerde bulunduk. Verimli ve sulak arazileriyle geçmişten bugüne tarımın önemli merkezi olmuş Denizlimizin bu kadim ilçesinde üreticilerle sohbetimizde ülkemizin temel konu yükselen girdi maliyetleri karşısında üretimin devamlılığı ve işçi sıkıntısı…

Işıklı Gölü, yöre insanın deyimi ile Işıklı Barajının çevresinde tam bir daire çiziyoruz…Büyükşehir yasası ile her biri mahalleye dönüşen Sundurlu, Beyköy, Çetinler, Irgıllı, Süngüllü, Bucak, Sütlaç, İnceköy, Seraserli…Sabahın erken saatlerinde ömorkü, biçeri ile sağa sola hareket eden traktörler…Sanki bir traktör otobanındayız…Tarlalar sürülüyor, mısırlar biçiliyor…

IŞIKLI GÖLÜ-BARAJI

ELMA BAHÇELERİ KÖKLENİYOR

Denizden 800 metre yüksekteyiz… Akdağ’ı solumuzda bırakıyor yola devam ediyoruz…Bu kadar yüksekte olur mu dediğimiz kiraz ağaçları karşılıyor bizi… Sonbahara direnen yeşil yaprakları ile kirazlara bitişik dönümlerce şeftali ağacı… Köy kahvesinde kısa bir çay molası veriyoruz…Köylülere kirazı sorduğumuzda “Buranın kirazı geç olgunlaştığı için piyasaya da geç girer…Bu alıştığımız bir durum, ancak bu sene ürün hiç para etmedi… 2 liraya, 3 liraya gitti ovanın kirazı…Bu sene kiraz ağacını kesen çok olur” yanıtını veriyorlar… Yola devam ediyoruz. Köklenmiş elma bahçeleri, yere serilmiş tonlarca elma…İrili ufaklı büyük ve küçükbaş sürüleri yaylıma çıkarmış… IPARD desteği ile kurulduğu belirtilen besi çiftlikleri ise uzaktan kendini belli ediyor…İklimi sayesinde yeşilin yıl 12 ay hüküm sürdüğü bu topraklarda hayvancılık daha çok küçük aile işletmeciliği ile yapılıyor.

ELMA BAHÇELERİ

BU ŞEKLİYLE ZOR OLACAK

Seraserli Köyü yaklaşık 280 nüfus. Toplam 150 büyükbaş hayvan var. Hayvanlar, köyün 3 çobanı tarafından sabah sağımları yapıldıktan sonra yaylıma çıkarılıyor. Akşam üzeri 18.00’a kadar yayılan büyükbaşlar bu saatten sonra akşam sağımı için sahiplerine teslim ediliyor… Süt verimlerini sorduğumuzda ‘eh işte’ yanıtını alıyoruz. Yem pahalı, yaylıma çıkmazsa hayvan beslemenin bir kıymeti harbiyesi yok…Üretici Özer Çetinkaya ile sohbet ediyoruz, “Bizim burada büyükbaşlar hem et, hem süt için beslenir. Aşı tutmazsa kasaba verirsin, ineğin sütü azdır kasaba verirsin, yaşlanmıştır kasaba verirsin, sağarsın, sütü azaldı mı kasaba gider” diyor.

YAYLIMA ÇIKARILMIŞ BÜYÜKBAŞLAR

İLAÇLAMA 20’Yİ AŞTI

Haşhaş hasadı sırasında yağışlar nedeniyle verim kaybı yaşandığını, elmada ise kilogram başına 1 lira 20 kuruş ile 2 lira fiyatın üreticiyi tatmin etmediğini kaydeden Çetinkaya, “Elma geçmişte 5- 10 ilaçlama ile sezonu kapatırdı. Üretici tam ilaç atı, yağmur oldu. Hadi bir daha ilaç derken, ilaçlama bu sene 20’yi buldu. …Mazottu, gübreydi derken maliyetler çok arttı. Ay çekirdeği derseniz, kilogramda 3 lira 50 kuruş ile 4 lira 80 kuruş arasında alım yapıldı. Ama bu fiyattan sadece bir kaç üretici satabildi. Maliyeti ise 3.5 liraydı. Çünkü, ay çekirdeği işçiliği çok olan bir ürün. Ara çapasını yaptır, kestir, patoz attır, harmana getir, harmanda kuruduktan sonra biçerler gelsin çalkamaya ver, bunların hepsi para. Üretici ne yaptı. Mısıra döndü, Neden? Ay çekirdeğinde işçi sıkıntısı var, mısırda işçilik yok. Havalı mekanikle tek tek ektiriyorsun. Ara çapa derdi yok. Biçer biçiyor, römorka döküveriyor. Kalan samanı da balya yapıp hayvanlara yediriyoruz. Geçen yıl buralar yüzde 50 mısıra döndü, gelecek sene her yer mısır olur” diyor.

MAL ÇOK OLUNCA 85 KURUŞA DÜŞTÜ

Dönümüne 1.5 ton verim aldıkları darıda 1 lira olan fiyatın 85 kuruşa düştüğünü, endişenin 75 kuruşa düşmesi olduğunu ifade eden Çetinkaya, slajlık mısırın tonunun ise 130 lira civarında olduğu bilgisini paylaşıyor. Kota hakkı olmayan üreticiden kilogramı 110 kuruşa alınan şekerpancarının eski kotası olan üretici fiyatının 160 kuruşa kadar yükseldiğini belirten Çetinkaya, artan girdi maliyetleri, makine ve ekipman finansmanı için bankalara borçlanan bir çok üreticinin bankalar tarafından takibe uğradığını, üreticinin üretime devamda zorlandığını vurguluyor.

CENGİZ GÜNDÜZ

BURADA SULU ZİRAAT VAR, TARIM ÖLMEZ

Cengiz Gündüz Tarım Ürünleri’ nde Deniz Gündüz ile sohbetteyiz. Haşhaş ve susamda ülkemizin önemli üretim ve alım merkezi konusundaki Çivril’de son durumu konuşuyoruz. Haşhaşın nazik bir bitki olduğunu, bir iki ay içinde çıkmak üzere olduğunu, soğukların vurması halinde yeniden ekim yapıldığını hatırlatarak, “Şu anda bu sene, haşhaş bol olacak. Bu yıl iklim ılıman gidiyor. Yağmur da iyi kötü yağıyor. Burada tarım bitmez. Burada sulama var, avantajı sulu ziraat olması. Ama ay çekirdeği pazarı, dışardan gelen çekirdek nedeniyle çöktü. Ya dışarıdan gelen siyah çekirdeği ekecekler veya mısır ekecekler. Elmada ilaç sayısı 5- 10’dan 20- 30′ a çıktı. Neden, yağmur yağıyor, ilaçlama zorunlu oluyor. Ayrıca elma, dünyanın her yerinde yetişiyor. Konsantre fabrikaları var burada. Arısu, Penguen, Alkent gibi…Bunlar dış ülkelerle rekabet ediyorlar. Çin’de, Polonya’ da elma yetişiyor ve orada da konsantre var. Bu firmalar, yutdışı ile de rekabet ediyor. Elmanın geçen yıl yere döküleni 100 kuruştu, şimdi 400 kuruş. Neden, Çin’de, Polonya’da noksanlık var. Burada talep var, fiyat yukarı gidiyor. Geçen yıl 500- 600 kuruşa elmanın en iyisi satılıyor. Şimdi 1.300- 1. 500 lira. Örneğin şu anasonu 4 bin liraya aldım. Tonlarca, para kazanalım diye. Durdu durdu, para etmedi. Aynı mal şimdi 25 lira. Haşhaş 18- 20 lira oldu.”


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Yorumunu Takip Et  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz