BALDA SAHTECİLİĞE KARŞI SÖZLEŞMELİ ÜRETİM ÖNERİSİ

Toprakla Gelen 03 Şubat 2019

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, üreticinin ürettiği balların kayıt altına alınmadan piyasanın kontrol edilemeyeceğini belirterek sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde “Arıcılık” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’de bulunan 3 bin 900’ü endemik olmak üzere yaklaşık 10 bin bitki türünün arıcılığın gelişimi için büyük avantaj olduğuna dikkat çekerek bal üretiminde dünyadaki 26 alt türün 11’inin Türkiye’de olduğu hatırlattı.

BİYOLOJİK VE IRKSAL ZENGİNLİK

 

Şahin, “Bal üretiminde ve arıcılıkta biyolojik ve ırksal zenginliğimiz var. Bunları görmezden gelmeyeceğiz. Bal üretimimizin yüzde 10’unu tarım alanlarında, yüzde 90’ını ise orman alanlarında gerçekleştiriyoruz. Bal üretiminde dünyada Hindistan ve Çin’den sonra 3’üncü sıradayız. Kilometreye düşen arı sayısına baktığımızda dünyanın en sık arı kovanı koyan ülkesiyiz” diye konuştu.
Türkiye’de 2003 yılında bal üretiminin kovan başına 19 kilogram iken son 2 yılda bu rakamın 14 kilograma düştüğünü kaydeden Şahin “Ülkemizde 2003 yılında 3 milyon civarında olan kovan sayısı 2018 yılı itibariyle ülkedeki kovan sayısı 8 milyona çıktı. Kaliteli üretim için arıcıların desteklenmesi ve kovan sayısının çoğaltılmaması gerekir” dedi. Şahin bunun yerine bal üretim alanlarının geliştirilmesini talep ederken “Mevcut alanlarımız 3 buçuk milyon kovana endekslidir. Bizde 8 milyon kovan var. Bakanlığımızca bu alanlar genişletilmeli. Arıcı sayısına göre genç dişi arıları çoğaltırken alanları da çoğaltmamız gerekiyor. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

KALİTELİ ÜRETİM İÇİN ÇEVRE SAĞLIĞI

Çevre sağlığının kaliteli bal üretimi ve arı sağlığı açısından son derece önemli bir faktör olduğunun altını çizen Şahin, birlik olarak sözleşmeli arıcılık modelini savunduklarını söyledi. Piyasadaki balı ve kaliteyi kontrol edebilmenin tek yolunun bandrol çalışması yapmaktan geçtiğini kaydeden Şahin “Üreticinin ürettiği balları kayıt altına almadan piyasayı kontrol edemezsiniz. İnsanımızı ve ülkemizi önemsediğimiz için arıcıların ürettiği balları kontrol altına alarak merdiven altını bertaraf etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Konferansta, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın da arıcılık ve bal üretimine ilişkin katılımcılara bir sunum yaptı. (İHA)


Yazı hakkında yapılan yorumlar

avatar
  Subscribe  
Bildir

Haber Bülteni

Toprakla Gelen sitesinde paylaşılan son dakika haberleri ve özel röportajları anında posta kutunda görmek ister misin?


Sosyal Medyada Biz

Yazarlarımız

Nihat DELİBAŞITüm
Yazıları
Enver OlgunsoyTüm
Yazıları
Özgür KurşunTüm
Yazıları
burcuesmerTüm
Yazıları
Türker AdakaleTüm
Yazıları
Aydın ŞenerTüm
Yazıları
Sinan DoğanTüm
Yazıları
Özdem EkinciTüm
Yazıları
Erdim ERDURANTüm
Yazıları
Destina AkgünTüm
Yazıları